Als tiener is je kind zich aan het losmaken van jou als ouder/verzorger. Stap voor stap ben je niet meer de meest belangrijke persoon op aarde en deelt hij of zij minder persoonlijke informatie met je. Je puber toetst wat hij of zij doet steeds meer aan de opvattingen en ideeën van leeftijdsgenoten. Alles om zelfstandig te worden en zich klaar te maken op eigen benen te kunnen staan. Dat is helemaal oké. En bovendien is deze allergie voor wat jij vindt, zegt of doet gelukkig tijdelijk.
Maar hoe help je je kind ondanks deze periode van loslaten met het maken van zijn of haar studiekeuze? Mijn ‘collega’ Carla Evelyn Zwart van Buro Piece of Cake heeft een aantal goede studiekeuze tips voor ouders op een rij gezet. Als studiekeuze adviseur én als ouder deel ik deze graag. Want dat jouw rol als ouder nog steeds belangrijk is in dit proces, daar twijfelen wij niet aan!
1. Op tijd beginnen
Het kiezen van een studie heeft tijd nodig. Je kind doorloopt meerdere stappen om tot een keuze te komen en het is fijn als hij of zij op tijd begint met deze zoektocht. Vanuit school wordt je kind hiermee geholpen door tijdig te starten met het zogeheten LOB en worden jongeren gestimuleerd om open dagen te gaan bezoeken.
Als je weet dat je kind de neiging heeft dingen uit te stellen of graag alles rustig in overweging wil kunnen nemen, is het slim hem of haar te stimuleren op tijd te beginnen. Bij voorkeur in het jaar voorafgaand aan het examenjaar. Dan kan hij of zij zich ook nog aanmelden voor een studie met toelating.
2. Bespreek het op informele momenten
Als het kiezen van een studie lastig is, geeft het soms irritatie als je er als ouder alwééér over begint. Het helpt dan om het onderwerp te bespreken op informele momenten, zoals bij het avondeten of als je even samen onderweg bent in de auto. Een relaxt moment om vanuit oprechte interesse vragen te stellen en te luisteren. Op een moment dat het niet moet, maar kan. Mijn ervaring is dat lastige onderwerpen vaak makkelijker bespreekbaar zijn als je niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk samen met je kind oploopt.
3. Vul aan op de behoefte van je kind
Omdat ieder kind uniek is en zijn of haar keuzeproces op eigen, soms eigenwijze, wijze doorloopt, is het van belang jouw hulp aan te sluiten op de behoefte van jouw kind. Mist hij of zij overzicht in alles wat er mogelijk is en de stappen die moeten worden gezet, dan is het fijn samen structuur aan te brengen. Of vind hij of zij het lastig contact te leggen met een onbekende op een open dag. Bespreek dan wat hierin zou kunnen helpen. Stap niet in de valkuil het over te nemen van je kind, maar bespreek wat hij of zij nodig heeft en wat jij, iets of iemand anders daarin kan betekenen.
4. Geef en deel positieve inzichten
Veel jongeren vinden het lastig hun eigen kwaliteiten te benoemen. Omdat zelfreflectie soms nog lastig is of omdat iets wat je kind kan voor haar of hem vanzelfsprekend is. Hoe tof is het om als ouder de talenten en kwaliteiten die jij ziet bij jouw kind op te schrijven, te delen en samen te bespreken. En je kind te stimuleren dit ook aan anderen te vragen bij wie dit vertrouwd genoeg voelt. Zo geef je, eventueel samen met anderen, het zelfinzicht en -vertrouwen van je kind een boost.
5. Bezoek samen open dagen of andere voorlichtingsmomenten
Samen zie, hoor en ervaar je altijd meer dan alleen. Het is leuk en zinvol om samen voorafgaand aan deze dagen te bespreken waar je kind op wil gaan letten en welke vragen hij of zij wil stellen. Maar ook om achteraf te bespreken wat hij of zij vond van de studie, de balans in theorie of praktijk of de sfeer. En hoe leuk om deze dag te combineren met lunch of uit eten in de stad waar hij of zij wellicht gaat studeren en wonen!
En mochten jullie behoefte hebben aan inspiratie voor vragen voor een open dag. Laat het me even weten via de contactpagina. Ik stuur ze met plezier naar jullie toe!
0 Reacties