De studie die bij jou past!

Hoe je door de bomen het bos weer ziet
9

Je hebt geen idee welke studies bij jou passen

Je zit in de bovenbouw van Havo, VWO of MBO-4 en bent van plan om open dagen van HBO instellingen of universiteiten te bezoeken. Dat wil je graag gericht doen. Je wil weten welke studies passen bij wie jij bent, wat jij kan en wat jij wilt. Waar ga je beginnen?

9

Je twijfelt tussen een paar studies

Kiezen is best lastig, zeker als het om je toekomst gaat. Je vindt heel veel leuk en kan niet kiezen of je hebt gekozen en gaat weer twijfelen. Soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen.

9

Je weet niet welk profiel je zal kiezen

Je zit in de 3e van de HAVO of VWO en mag dit jaar je profiel gaan kiezen. Maar je weet nog niet wat je wilt studeren of welk beroep je leuk vindt. Welk profiel moet je dan kiezen?

9

Je bent gestopt met je studie

Je studie leek het helemaal toen je eraan begon. En nu blijkt het niet te zijn wat je ervan verwacht had. De grote vraag is hoe je nu een studie kiest die wél bij je past. Een studie die helemaal aansluit bij wie je bent, wat je kan en wat je wil.

9

Je weet niet welke vervolgstudie je zal kiezen

Je staat op het punt je bachelor af te ronden, of hebt dat al gedaan en wilt je graag verder ontwikkelen door middel van een vervolgstudie. Maar welke master sluit goed aan bij jou als persoon, je huidige (of afgeronde) studie en bied je goede kansen op de arbeidsmarkt?

“We beginnen bij wie jij bent; wat motiveert jou en wat gaat als vanzelf.”

Studiekeuze Bootcamp®

Ik maak gebruik van de studiekeuze bootcamp methode®, omdat deze snel (3-4 uur), praktisch, persoonlijk en concreet is. Je krijgt in één dagdeel inzicht in wie je bent, wat je motiveert en welke talenten je hebt. We maken samen jouw persoonlijke studie top 5. Bovendien stellen we een concreet studiekeuze-actieplan op en krijg je advies over carrièreperspectief en baankansen van jouw top 5 studies.

Uitgangspunt van mijn werkwijze is de Student Profiel Analyse van Thomas Education. Dit gevalideerde gedragsassessment is op de DiSC-theorie gebaseerd en geeft duidelijk weer wie iemand is, wat iemand motiveert en drijft en welke taken ‘als van zelf gaan’. Jongeren (en hun ouders) staan elke keer weer versteld hoe treffend het rapport omschrijft hoe ze zijn en hoe zij handelen. Het geeft je een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Dat maakt het maken van keuzes persoonlijker en makkelijker.

Hoe gaan we het doen?

  •  Je vult thuis online de Student Profiel Analyse (SPA) van Thomas International in. Dit profiel geeft zicht op wie je bent, wat je motiveert en welke taken ‘als vanzelf gaan’.
  • Tijdens onze afspraak bespreken we jouw studentprofiel, brengen we samen je interesses in kaart en kijken we naar je talenten en kwaliteiten.
  • We koppelen hier passende studies aan die we samen uitgebreid bespreken en reduceren tot een persoonlijke studie top 5.
  • Jouw studie top 5 vormt de basis voor het maken van een concreet studiekeuze-actieplan. Dit plan bevat alle acties die nodig zijn om te komen tot jouw definitieve studiekeuze. Je geeft je bijvoorbeeld op voor open dagen, vraagt brochures aan en bereid vragen voor die je wilt stellen tijdens proefstudeerdagen.
  • Tijdens de het uitvoeren van je actieplan en het maken van je uiteindelijke keuze bied ik hulp op afstand.

Het resultaat: een studie die bij jou past!

Mijn motivatie gevonden!

Je hebt jezelf beter leren kennen, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken voor je toekomst. Wat voor persoon ben jij? Wat motiveert jou? Wat zijn jouw talenten en kwaliteiten? Waar word je blij van en krijg je nooit genoeg van? Doordat je deze zaken voor jezelf helder hebt, zijn keuzes (ook je studiekeuze) gemakkelijk te maken. Keuzes die bij je passen geven energie en motiveren!

Eindelijk rust in mijn hoofd!

Of je nou niet kan kiezen omdat je zoveel leuk vindt of omdat je het idee hebt dat je nergens warm voor loopt, twijfels en onzekerheid over het maken van de juiste keuze geven stress en drukte in je hoofd. Doordat je bent begonnen met het beter leren kennen van jezelf en je daarna op gestructureerde wijze de verschillende studiemogelijkheden hebt onderzocht, weet je dat je niet langer hoeft te twijfelen en dat geeft rust.

Weg studietwijfels

Kiezen is best lastig. Want als je voor het één kiest, laat je het andere. Je studiekeuze is de eerste échte grote keuze in je leven. Die heb je nu bewust gemaakt!

Nu weet je dat de studie die je in gedachten had écht de juiste studie is. Je hebt alle alternatieven goed op een rij gezet. Je weet hoe deze studie past bij jouw persoonlijkheid en bij jouw capaciteiten? Ook heb je zicht gekregen op het carrièreperspectief? Je kan stoppen met twijfelen over je studiekeuze, je hebt je onderzoek gedaan en nu weet je het zeker.

Hoe hebben anderen het ervaren

Kiki, 18 jaar 6 VWO

Ik hoopte dat Yvonne mij kon helpen erachter te komen welke studie het beste bij mij zou passen. De begeleiding bestond uit het invullen van een vragenlijst en een uitgebreid gesprek. Het heeft mij zo veel duidelijkheid gegeven dat ik het vertrouwen had mij meteen in te schrijven voor de studie van mijn keuze.

Bij het kiezen van een studie komt zo veel meer kijken dan alleen interesse. Het gaat er ook om wie jij bent, wat je kan en dat in combinatie met wat je wil. Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar het was voor mij een echte eye-opener. We zijn er samen achter gekomen wat voor type persoon ik ben (dit is heel goed voor je zelfkennis), en stonden stil bij waarom ik dingen doe zoals ik ze doe. Dit is de basis voor het kiezen van een juiste studie.

Nadat ik de studies die binnen mijn profiel passen thuis nog heb vergeleken, heb ik voor bedrijfskunde gekozen. De zekerheid dat ik nu iets heb gekozen wat echt bij mij past is ontzettend fijn!

Joris, 21 jaar, gestopt met studie

Nadat mijn tweede poging tot studeren niet lukte en ik stopte met de opleiding, wist ik niet zo goed wat ik aan moest. Vervolgens ben ik aan een versnelde mbo-opleiding gestart om niet een jaar thuis te zitten. Ik merkte echter dat dit niet mijn toekomstbeeld was en dat ik weer wilde gaan studeren. Via een kennis ben ik bij Yvonne terecht gekomen en hebben we een afspraak gemaakt.

Ik twijfelde eerst en was misschien een beetje sceptisch maar na afloop van onze ontmoeting had ik het gevoel dat ik mezelf beter had leren kennen en ging ik met drie duidelijke studiekeuzes naar huis, uiteindelijk ben ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen gaan studeren aan de Universiteit Utrecht en ben ik op mijn plek terechtgekomen. Voor iedereen die twijfelt en wat ondersteuning kan gebruiken raad ik de studiekeuze bootcamp zeker aan.

Felien, 16 jaar 5 VWO

Ik twijfelde enorm welke richting ik op wil gaan. Ik had zo veel verschillende richtingen die me aanspraken dat ik even de weg kwijt was. Toen ik begon met de sessie zijn we goed ingegaan op wat ik leuk vind en wat voor persoon ik ben. Ik heb nu veel meer duidelijkheid gekregen en nu is alles netjes op een rijtje gezet. De sessie was heel leerzaam en informatief. Ik ben door deze hulp nu zeker op de goede weg!

Quinty, 19 jaar, gestopt met studie

Ik heb de rapportage meteen gelezen en ik herken mezelf er echt heel goed in. Zo leuk dat je jezelf zo goed leert kennen en dat dan gaat doorvertalen naar passende studies. Ik heb geleerd hoe ik goed mijn vervolgonderzoek kon doen om te komen tot een weloverwogen keuze.

Ik afgelopen maand besloten om te kiezen voor Human Resource Management. Ik vond het wel lastig om te kiezen, omdat je  niet naar fysieke open dagen kon, maar ik heb een aantal online open dagen gevolgd. Doordat ik wist welke vragen ik wilde stellen heb ik een goed beeld van de studie gekregen. Ik heb een kant van mezelf ingezet die ik nog niet goed kende en dat vond ik grappig om te zien.

Heel erg bedankt voor deze toffe studie coaching. Ik heb er heel erg veel aan gehad en ik hoop dat je nog veel meer jongeren zo goed kunt helpen met het kiezen van een studie.

Marit, 18 jaar 6 VWO

Ik zag enorm op tegen het maken van een studiekeuze, maar dankzij de persoonlijke benadering van Yvonne werd het allemaal een stuk makkelijker. De studiekeuze bootcamp heeft me niet alleen geholpen bij het maken van een studiekeuze, maar ook om mezelf beter te leren kennen. Ik zou de bootcamp aan iedereen aanraden die het lastig vindt om een passende studie te vinden!

Christine, ouder van Joep 6 VWO

Joep constateerde aan het begin van 6VWO dat hij eigenlijk geen idee had wat hij wilde gaan studeren. Zijn N&T-profiel in combinatie met zijn aanleg voor talen maakte dat vrijwel alles nog openlag.

Door de Studiekeuze Bootcamp van Yvonne heeft Joep nu een lijstje van 6 studies, die goed bij zijn karakter passen en die hem ook leuk lijken. Een enorme stap in een korte tijd! Ik heb er vertrouwen in dat hij de komende maanden de studie gaat kiezen, die het beste bij hem past.

Hoe werkt het nu verder?

We hebben eerst telefonisch contact om jouw situatie kort te bespreken. Zo kan jij ervaren of ik de juiste persoon ben om jou te helpen en kan ik een inschatting maken van wat nodig is om jou een stap verder te helpen.

Ik wil graag aan de slag met mijn studiekeuze

Veelgestelde vragen

Klopt het dat het maar één sessie is?

Ja dat klopt! In principe kunnen we in één sessie van 3 à 4 uur komen tot een concreet studiekeuze actieplan. Als we klaar zijn heb jij helder wat de stappen zijn die jij nog gaat nemen om tot een keuze te komen. Soms plannen we nog een terugkomsessie om de resultaten van je onderzoek te bespreken. Dat kan goed via videobellen.

Kun je wat meer vertellen over de Student Profiel Analyse?

De Student Profiel Analyse (SPA) is een gevalideerde gedragsanalyse van Thomas Education. Het is een vragenlijst met gedwongen woordkeuze.De SPA beschrijft:

  • Wat de jongere motiveert
  • Het voorkeursgedrag
  • Wat hij/zij prettig en juist niet prettig vindt
  • Welke taak- en werkgebieden bij hem/haar passen
  • Talenten en mogelijke beperkingen
Hoe lang duurt het voor ik terecht kan?

Dat is een beetje afhankelijk van op welk moment isn het jaar je komt. Sommige periodes (vaak voor deadlines in aanmelden) zijn drukker. Je kan meestal wel binnen twee weken terecht.

Zijn mijn ouders er ook bij?

Bij de Studiekeuze Bootcamp zijn meestal geen ouders aanwezig. Wel vragen we aan je om de resultaten van de SPA rapportage van te voren met je ouders of iemand anders die je goed kent, door te nemen. Op die manier kunnen we hun meestal waardevolle input meenemen tijdens de bootcamp. Bij een Profielkeuze Bootcamp die vaak op jongere leeftijd plaatsvindt kan het fijn zijn om een ouder mee te nemen, maar dat hoeft niet. 

Ik wil graag aan de slag met mijn studiekeuze